1999-03-11 Ole Husby
ALEPH har en egen Z39.50-tjener som gir adgang til baser i ALEPH- systemet. Biblioteksentralen AL har foreløpig ikke offentlig tilgjengelige baser basert på Z39.50. Dette er naturligvis interessant å gjøre for bibliografiske baser som Biblioteksentralen AL selger, men har foreløpig ikke blitt etterspurt av våre kunder. Som Norges største leverandør av bibliografiske data til folke- og skolebibliotek, er Biblioteksentralen AL opptatt av de opphavsmessige sidene ved enkel utveksling av bibliografiske poster.
Kjell G. Nilsen
Vår samsøk-løsning benytter ikke Z39.50 mot våre kunder, da protokollen foreløpig er mangelfull i forhold til den funksjonaliteten vi ønsker for samsøk.
Vår samsøk-løsning har skreddersydde grensesnitt mot flere protokoller, bl.a. Z39.50. Denne løsningen har en integrert Z39.50 klient som gjør at søking mot flere Z39.50 tjenere kan gjøres i ett enkelt søk. En forutsetning for ytterligere bruk av Z39.50 fra vår side er at oppdatert beholdningsinformasjon integreres i protokollen. Vi ser fram til videre arbeid i NORZIG med dette.
Tore Morkemo
Et utvalg av databasene (Sambok, Samper, Norbok, Norper) er allerede fritt tilgjengelige via Z39.50, i tillegg til at det gis tilgang via telnet og WWW. Via Z39.50 er poster tilgjengelig både i ISO 2709 NORMARC/USMARC og i fritt tekstformat. Lokaliseringsdata i samkatalogene gis foreløpig bare i ikke- standardisert form. Tjeneren tilbyr en Explain-database for tekniske og innholdsrelaterte metadata.
Gjennom deltagelse i internasjonalt samarbeid vil NB bidra til videreutvikling og bruk av felles standarder og profiler. NB deltar p.t. i ONE-2 (Opac Network in Europe 2) og planlegger å delta i et kommende nordisk prosjekt SVUC (Scandinavian Virtual Union Catalogue Project) som har til formål å etablere en virtuell nordisk samkatalog basert på Z39.50.
I disse prosjektene vil det bli lagt vekt på å integrere Z39.50 søkemuligheter med fjernlånstjenester basert på internasjonale standarder, fortrinnsvis ISO ILL-protokoll.
Torstein Tjelta
Mikromarc 2 har integrert 3.parts Z39.50 klienter, bl.a. BookWhere 2000 og Znavigator. Systemet har en åpen arkitektur som gjør det enkelt å ta i bruk ny klientprogramvare. Mikromarc kan med dette i tillegg til å søke i også importere poster fra andre systemer. Programmet konverterer fra og til NorMARC, USMARC, Libris og Danmarc 2 på en enkel måte.
Server
Implementasjon av Z39.50 server for Mikromarc 2 startet februar 1999. Planlagt ferdig og tilgjengelig for Mikromarc-kunder i løpet av året. Serveren skal støtte DanZIG TRIN-1, inklusiv ITEM ORDER (read only) når denne kommer med i TRIN-1. Mikromarc skal implementere støtte for NorZIG-profilen når den er klar. Vi benytter Inprise Borland Delphi sine kommunikasjonskomponenter og IndexData sin YAZ-API.
Jon Harald Berge
Vi har siden 1996 også bygd inn klient-funksjonalitet i BIBSYS søkeprogram, slik at våre brukere kan søke i en rekke eksterne databaser på linje med de interne BIBSYS-basene. Inntil i dag har denne søkemuligheten bare vært tilstede i søkeprogrammet GENSØK. Dette er et søkeprogram basert på telnet-kommunikasjon og en ”gammeldags” kommandodialog, noe som ikke gjør det til verdens mest brukervennlige. Men det gir god støtte for kopikatalogisering fra andre databaser inn i BIBSYS katalogmodul.
Vi vil fortsatt satse sterkt på Z39.50 som en standard søkeprotokoll for bruk i mange databaser. I nær framtid vil vi tilby et nytt web-basert søkeprogram mot slike databaser (en såkalt web-Z39.50 gateway). Gjennom vår deltaking i prosjektet ONE-2 vil vi søke å utvide de Z39.50-baserte tjenestene til å inkludere lokalisering, lånebestillinger og interbiblioteklån. Dette vil høyst sannsynlig bety at vi i tillegg til Z39.50 vil ta ibruk ISO-protokollen ILL.
Vi innser at en vellykket bruk av Z39.50 betinger at det foregår noe samordningsarbeid når det gjelder måten protokollen implementeres på (også kalt profilering). Innad i Norge mener vi at organisasjonen NorZIG må spille en viktig rolle i dette arbeidet. På internasjonalt nivå vil vi i første rekke satse på europeisk samarbeid via ONE-2, og på nordisk nivå ser vi fram til et samarbeid gjennom NORDINFO-prosjektet SVUC, som beregnes å starte sommeren 1999.