Til NorZIG-møtet 17. mars 1999

Presentasjon av institusjoner

Her følger mottatte statusrapporter fra 5 institusjoner. Meningen er at dette skal danne grunnlaget for en informasjonsartikkel. Dette kan vi diskutere videre på møtet.

1999-03-11 Ole Husby

 

Biblioteksentralen AL (november 1998)

Bits, Biblioteksentralens IT-senter, er ansvarlig for å forhandle ALEPH-biblioteksystem. ALEPH har integrert støtte for kommunikasjon over Z39.50-protokollen. ALEPH-klienter kan, både via PC-klienter og web-grensesnitt, søke via Z39.50. Postene som søkes opp direkte hentes over i f.eks. katalogmodulen.

ALEPH har en egen Z39.50-tjener som gir adgang til baser i ALEPH- systemet. Biblioteksentralen AL har foreløpig ikke offentlig tilgjengelige baser basert på Z39.50. Dette er naturligvis interessant å gjøre for bibliografiske baser som Biblioteksentralen AL selger, men har foreløpig ikke blitt etterspurt av våre kunder. Som Norges største leverandør av bibliografiske data til folke- og skolebibliotek, er Biblioteksentralen AL opptatt av de opphavsmessige sidene ved enkel utveksling av bibliografiske poster.

Kjell G. Nilsen

 

Bibliotek-Systemer AS (november 1998)

Det er snart 2 år siden Bibliotek-Systemer AS utviklet en Z39.50 tjener og klient. Bare bare ett av folkebibliotekene (z3950.deich.folkebibl.no:210) har så langt tatt den i bruk.

Vår samsøk-løsning benytter ikke Z39.50 mot våre kunder, da protokollen foreløpig er mangelfull i forhold til den funksjonaliteten vi ønsker for samsøk.

Vår samsøk-løsning har skreddersydde grensesnitt mot flere protokoller, bl.a. Z39.50. Denne løsningen har en integrert Z39.50 klient som gjør at søking mot flere Z39.50 tjenere kan gjøres i ett enkelt søk. En forutsetning for ytterligere bruk av Z39.50 fra vår side er at oppdatert beholdningsinformasjon integreres i protokollen. Vi ser fram til videre arbeid i NORZIG med dette.

Tore Morkemo

 

NB (mars 1999)

Nasjonalbiblioteket (NB) vedlikeholder databasetjenester som gir tilgang til de nasjonale samkatalogene, nordisk samkatalog for periodika (NOSP) og nasjonalbibliografiene. Tjenestene ble tidligere forvaltet av Universitetsbiblioteket i Oslo.

Et utvalg av databasene (Sambok, Samper, Norbok, Norper) er allerede fritt tilgjengelige via Z39.50, i tillegg til at det gis tilgang via telnet og WWW. Via Z39.50 er poster tilgjengelig både i ISO 2709 NORMARC/USMARC og i fritt tekstformat. Lokaliseringsdata i samkatalogene gis foreløpig bare i ikke- standardisert form. Tjeneren tilbyr en Explain-database for tekniske og innholdsrelaterte metadata.

Gjennom deltagelse i internasjonalt samarbeid vil NB bidra til videreutvikling og bruk av felles standarder og profiler. NB deltar p.t. i ONE-2 (Opac Network in Europe 2) og planlegger å delta i et kommende nordisk prosjekt SVUC (Scandinavian Virtual Union Catalogue Project) som har til formål å etablere en virtuell nordisk samkatalog basert på Z39.50.

I disse prosjektene vil det bli lagt vekt på å integrere Z39.50 søkemuligheter med fjernlånstjenester basert på internasjonale standarder, fortrinnsvis ISO ILL-protokoll.

Torstein Tjelta

 

Norsk Systemutvikling AS (mars 1999)

Klient

Mikromarc 2 har integrert 3.parts Z39.50 klienter, bl.a. BookWhere 2000 og Znavigator. Systemet har en åpen arkitektur som gjør det enkelt å ta i bruk ny klientprogramvare. Mikromarc kan med dette i tillegg til å søke i også importere poster fra andre systemer. Programmet konverterer fra og til NorMARC, USMARC, Libris og Danmarc 2 på en enkel måte.

Server

Implementasjon av Z39.50 server for Mikromarc 2 startet februar 1999. Planlagt ferdig og tilgjengelig for Mikromarc-kunder i løpet av året. Serveren skal støtte DanZIG TRIN-1, inklusiv ITEM ORDER (read only) når denne kommer med i TRIN-1. Mikromarc skal implementere støtte for NorZIG-profilen når den er klar. Vi benytter Inprise Borland Delphi sine kommunikasjonskomponenter og IndexData sin YAZ-API.

Jon Harald Berge

 

BIBSYS (mars 1999)

BIBSYS har vært delaktig i Z39.50-prosjekter siden de tidlige 1980-åra. Vår første Z39.50-server var i regulær drift i 1995. Denne har vært tilgjengelig siden som en ordinær tjeneste, og har gjennomgått modernisering og utvidelse gjennom vår deltakelse i prosjekt ONE (OPAC Network in Europe). Søking kan utføres gratis, dvs uten bruk av brukernavn og passord. Det er også adgang til nedlasting av MARC-poster gratis fra BIBSYS-databasen. Vi har laget serveren slik at den støtter BIB-1-profilen fra ONE- prosjektet, noe som skulle garantere for en hensiktsmessig oppførsel.

Vi har siden 1996 også bygd inn klient-funksjonalitet i BIBSYS søkeprogram, slik at våre brukere kan søke i en rekke eksterne databaser på linje med de interne BIBSYS-basene. Inntil i dag har denne søkemuligheten bare vært tilstede i søkeprogrammet GENSØK. Dette er et søkeprogram basert på telnet-kommunikasjon og en ”gammeldags” kommandodialog, noe som ikke gjør det til verdens mest brukervennlige. Men det gir god støtte for kopikatalogisering fra andre databaser inn i BIBSYS katalogmodul.

Vi vil fortsatt satse sterkt på Z39.50 som en standard søkeprotokoll for bruk i mange databaser. I nær framtid vil vi tilby et nytt web-basert søkeprogram mot slike databaser (en såkalt web-Z39.50 gateway). Gjennom vår deltaking i prosjektet ONE-2 vil vi søke å utvide de Z39.50-baserte tjenestene til å inkludere lokalisering, lånebestillinger og interbiblioteklån. Dette vil høyst sannsynlig bety at vi i tillegg til Z39.50 vil ta ibruk ISO-protokollen ILL.

Vi innser at en vellykket bruk av Z39.50 betinger at det foregår noe samordningsarbeid når det gjelder måten protokollen implementeres på (også kalt profilering). Innad i Norge mener vi at organisasjonen NorZIG må spille en viktig rolle i dette arbeidet. På internasjonalt nivå vil vi i første rekke satse på europeisk samarbeid via ONE-2, og på nordisk nivå ser vi fram til et samarbeid gjennom NORDINFO-prosjektet SVUC, som beregnes å starte sommeren 1999.